"Ga wandelen en fotograferen"
 
Het waren de woorden van mijn bedrijfspsycholoog.

 
In 2013 ben ik tegen een burn-out aangelopen. Voor veel mensen zit het krijgen of hebben van een burn-out nog in de taboe-sfeer. Maar waarom? Maak het bespreekbaar! Voor mij is het een keerpunt geweest in mijn leven en dankzij deze ervaring ben ik er juist sterker uitgekomen als ooit tevoren. Het kan niet anders dan dat je eerst de bodem aan moet raken om vervolgens weer naar boven te zwemmen. Dat hele proces is vaak langdurig en het geeft de zieke werknemer het gevoel helemaal alleen te staan. En hoewel een werkgever de verplichting heeft om de werknemer te begeleiden en een re-integratietraject te maken, komt het helaas maar al te vaak voor dat de werkgever hierin te kort schiet. Weinig tijd, andere prioriteiten, geen kennis van zaken, ongeduld, lastig, etc. Hier gaat het (te) vaak mis. In mijn geval heeft een dergelijk traject zelfs nooit plaatsgevonden.
 
Pluspunt
Als ervaringsdeskundige kan ik iedereen aanbevelen om de raad van mijn bedrijfspsycholoog op te volgen. "Ga wandelen en fotograferen"
Het heeft mij enorm geholpen. Je maakt je hoofd leeg, je kanaliseert de boosheid en door te kijken en te observeren naar nieuwe dingen, ontstaat er een mate van ontspanning. Het legt een basis om de weg weer naar boven te vinden. Ik zou voorstander zijn om in ieder re-integratietraject deze basis te leggen. Een groot pluspunt voor de werkgever is dat er dan ook direct een vertrekpunt is, namelijk de weg naar boven! Blijf niet hangen in boosheid en frustratie.
 
Werkwijze
Voor mensen die met een burn-out zijn uitgevallen, bied ik werkgevers de mogelijkheid om fotografie en wandelen te integreren, als onderdeel van een re-integratietraject. Gedurende een aantal weken ga ik op stap met de zieke werknemer. Hij / zij krijgt een aantal opdrachten om op een ontspannen (therapeutische) wijze aan de slag te gaan met fotografie. Ik ben geen arts, geen psycholoog of therapeut, maar ik ben er 110% van overtuigd dat deze methode het herstelproces zal bespoedigen. Het gehele traject wordt uiteraard uitvoerig besproken met opdrachtgever en geheel op maat afgestemd op iedere situatie.
 
Benodigdheden

Deelname aan dit traject kan gewoon met eigen camera (spiegelreflexcamera, systeemcamera, compact camera of smartphone.) Geen camera? Geen paniek! Ik heb camera's in bruikleen. Tijdens de wandeling is er natuurlijk ruimte voor persoonlijke aandacht.
 
Locatie

De wandelingen kunnen in principe overal plaatsvinden. Een natuurgebied heeft vanzelfsprekend de hoogste prioriteit.
 
Tijdsduur
Een wandeling duurt per keer 1,5 uur. Het aantal wandelingen / sessies in overleg met opdrachtgever.
 
Doelgroep

Mensen met burn-out klachten en in een re-integratieproces terecht komen.
 
Prijs / condities
Op basis van alle wensen en eisen wordt het traject vooraf geoffreerd.